Biografie

Syb van der Ploeg (1966) is geboren in Dokkum, maar woonde het grootste deel van zijn jeugd in Zwaagwesteinde. Syb speelde vanaf 1985 in de band ‘Wish to Escape’ met ‘zijn grote neef’ Peter van der Ploeg (gitaar), Kees Bode (toetsen), Dick Visser (drums) en Sytse Broersma (bas). In 1992 besluiten ze Nederlandstalige nummers te maken. De naam wordt veranderd in ‘De Kast’ en in 1993 sluit drummer Nico Outhuijse zich aan bij de band (i.p.v. Dick Visser). De echte doorbraak voor de band is in 1997 met het Friestalige nummer ‘In nije dei’.

In 2002 besluit Van der Ploeg, samen met Outhuijse, ‘De Kast’ te verlaten en een Engelstalige rockband op te richten: ‘Spanner’. Vanaf 2006 speelt Syb echter weer geregeld met ‘De Kast’ samen tijdens diverse gelegenheidsconcerten en voor de opname van de soundtrack van de film ‘De Hel van ’63’. Als nevenproject richt Van der Ploeg samen met de andere bandleden van Spanner ‘Syb & Band’ op, waarmee ze een ode brengen aan de beste popnummers aller tijden.

Daarnaast begint Syb ook steeds meer soloprojecten te ontwikkelen: als artiest én als producer. In 2005 brengt de symfonische band ‘Kayak’ een rockopera uit met de titel ‘Nostradamus – The Fate of Man’. Van der Ploeg vertolkt de rol van Julius Caesar Scaliger in deze theatertournee. Vanaf 12 juli 2006 is hij te zien in de musical ‘Rembrandt’ die een heel seizoen in Carré te Amsterdam te zien is. Hij speelt daarin de alternate, de vaste vervanger van hoofdrolspeler Henk Poort die de rol van de wereldberoemde schilder speelt.

Begin 2007 start Van der Ploeg – in samenwerking met onder anderen Edward Reekers (voormalig zanger van Kayak), Mirjam Timmer (Twarres) en Julian Thomas – een avondvullende popvoorstelling met de populairste Amerikaanse ‘West Coast’-songs aller tijden genaamd ‘Motel Westcoast’. Vanaf 2007 is er óm het jaar een theatertournee met deze groep artiesten. In 2012 komt er een ‘spin-off’ bij, onder de noemer ‘The Best of Britain’, die ook óm het jaar in de theaters te zien en te horen is. Hier dan muziek van Britse bodem door bijna dezelfde bezetting als ‘Motel Westcoast’.

In 2008 brengt Syb het 2-talige solo-album ‘Heilig Vuur – Hillich Fjoer’ uit. Van dit album wordt ‘Als ik jou zie’ als single uitgebracht en de titelsong ‘Heilig Vuur’  wordt voor de film ‘Snuf de hond in oorlogstijd’ de muzikale filmtrack. In 2009 toert Van der Ploeg langs de theaters met de voorstelling ‘Sonneveld Voor Altijd!’ waarin hij samen met Frits Sissing, Trudy Labij, Suzan Seegers en Roberto de Groot verschillende liedjes van Wim Sonneveld ten gehore brengt. In 2010 neemt hij deel aan het programma ‘De beste zangers van Nederland’. Op Witte Donderdag 21 april 2011 vertolkt Van der Ploeg de allereerste hoofdrol van Jezus in ‘The Passion’, het muzikaal-Bijbelse evenement wordt vanuit de binnenstad van Gouda, door de EO en RKK rechtstreeks uitgezonden op Nederland 3, Radio 2 en internet.

Als protest tegen het voornemen om het centrum van de schaatswereld te bouwen in Almere, de ‘Icedôme’ in plaats van ‘Thialf ‘, maakt Van der Ploeg samen met cabaretier Rients Gratama het protestlied ‘Almere kolere’.

Als creatief artiest en producer komt Syb met ‘De Kast’ in 2018, waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is, met ‘SimmerTime 2018’ nieuwe stijl. In het jaar 2000 was de eerste versie van ‘SimmerTime’ en was het thema ‘500 jaar Fryslan’. Deze editie gaat het over het behoud en het doorgeven van de Friese cultuur, de natuur en taal aan het nageslacht. SimmerTime 2018 wordt georganiseerd door de Stichting Jou It Troch (JIT) van de zangers Syb van der Ploeg en Piter Wilkens.

In 2019 staat er opnieuw een historisch evenement op het programma; ‘Salomon – Het Kollumer Oproer’. Van der Ploeg is mede-organisator en speelt tevens de hoofdrol in het muziektheater spektakel dat plaats vond in een indrukwekkende arena op het Maartensplein te Kollum. Met een combinatie van theater, muziek en film schiet de voorstelling afwisselend heen en weer tussen verleden en toekomst.

Na het succes van ‘Het Kollumer Oproer’ duikt Van der Ploeg in de tweede helft van 2019 in het 30-jarig jubileum van ‘De Kast’. De band reist op 14 december af naar AFAS Live, waar een speciaal jubileumconcert gepland staat.

Syb van der Ploeg Biografie 2018 pdfgrafie