Biografie

Syb van der Ploeg is geboren in Dokkum, maar woonde het grootste deel van zijn jeugd in Zwaagwesteinde. Syb speelde vanaf 1985 in een bandje, Wish to Escape, met ‘zijn grote neef’ Peter van der Ploeg (gitaar), Kees Bode (toetsen), Dick Visser (drums) en Sytse Broersma (bas). In 1992 besloten ze Nederlandstalige nummers te maken.
De naam werd veranderd in De Kast. Drummer Nico Outhuijse kwam er bij in 1993 (i.p.v. Dick Visser). Hun doorbraak kwam in 1997 met het Friestalige nummer
“In nije dei”.

In 2002 besloot Syb samen met Outhuijse De Kast te verlaten en een Engelstalige rockband op te richten: Spanner. Vanaf 2006 speelde Van der Ploeg echter weer geregeld met De Kast samen tijdens diverse gelegenheidsconcerten en voor de opname van de soundtrack van de film De Hel van ’63. Als nevenproject had Van der Ploeg samen met de andere bandleden van Spanner Syb & Band. Ze brachten met hun show een ode aan de beste popnummers aller tijden.

Daarnaast begon Syb ook steeds meer soloprojecten te ontwikkelen als artiest en als producer. In 2005 bracht Kayak een rockopera uit: Nostradamus: Fate of Man. Van der Ploeg vertolkte de rol van Julius Caesar Scaliger en ging mee op de theatertournee. Vanaf 12 juli 2006 was hij te zien in de musical Rembrandt. Hij was daarin de alternate, de vaste vervanger, van hoofdrolspeler Henk Poort die de rol van de schilder speelde. Begin 2007 startte Van der Ploeg – in samenwerking met onder anderen Mir (beter bekend als Mirjam Timmer van voormalig popduo Twarres) en Julian Thomas – een avondvullende popvoorstelling met de populairste Amerikaanse ‘West Coast’-nummers aller tijden genaamd Motel Westcoast. Vanaf 2007 was er elke twee jaar een theatertournee met deze groep artiesten. In 2012 kwam er een “spin-off” bij onder de noemer “Best of Britain”, die ook om de twee jaar in de theaters te zien en horen is. Hier dus muziek van Britse muzikanten door bijna dezelfde bezetting als in
“Motel Westcoast”. In 2008 bracht Syb het 2-talige solo-album Heilig Vuur – Hillich Fjoer uit. Op dit album is “Als ik jou zie” het bekendste nummer en verscheen als single en de titelsong Heilig Vuur -Hillich Fjoer voor de film ” Snuf de hond in oorlogstijd”.

In 2009 toerde Van der Ploeg langs de theaters met de voorstelling Sonneveld Voor Altijd! waarin hij samen met Frits Sissing, Trudy Labij, Suzan Seegers en Roberto de Groot verschillende liedjes van Wim Sonneveld ten gehore bracht. In 2010 nam hij deel aan het programma De beste zangers van Nederland.

Op Witte Donderdag 21 april 2011 vertolkte Van der Ploeg de allereerste hoofdrol van Jezus in The Passion, het muzikaal-Bijbelse evenement vanuit de binnenstad van Gouda, door EO en RKK rechtstreeks uitgezonden op Nederland 3, Radio 2 en internet. Als protest tegen het voornemen om het centrum van de schaatswereld te bouwen in Almere, de Icedôme, in plaats van Thialf maakte Van der Ploeg samen met cabaretier Rients Gratama het protestlied Almere kolere.

In december 2017 speelde hij brugwachter van der Wal in het Sinterklaasjournaal.

Als creatief artiest en producer komt Syb met De Kast deze zomer in het speciale Culturele Hoofdstad jaar van Fryslân Leeuwarden 18 jaar na dato met Simmertine 2018 nieuwe stijl. Over het behoud en het doorgeven van de Friese cultuur, natuur en taal. SimmerTime 2018 wordt georganiseerd door de Stichting Jou It Troch (JIT) van de zangers Syb van der Ploeg en Piter Wilkens.

Dit reizend muziektheater wordt in een grote circustent gespeeld. De ambiance van de ‘Simmer 2000 reünie’ komt terug in Heerenveen. Dokkum en Franeker. De line-up van 2000 wordt versterkt met jonge talenten en een bijzondere special guest.

Het word een echt Frysk zomerfeest in juli en september 2018.

Syb van der Ploeg Biografie 2018 pdfgrafie